Трябва да сте подготвени за професиите на бъдещето. Живеем в

...
 Трябва да сте подготвени за професиите на бъдещето. Живеем в
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ към младите в Смолян: Образованието и бизнесът вървят ръка за ръка

 izbori_2023_v1_012

 

Трябва да сте готови за специалностите на бъдещето. Живеем в епохата " Учи, с цел да работиш ". Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на среща с младежи в Смолян, оповестиха от пресцентъра на Движението.

В това отношение страната ни се развива по-бавно в съпоставяне със света. Но през днешния ден към този момент всеки е жител на света. Затова би трябвало сами да се ориентираме, посъветва ръководителят на Движение за права и свободи.

Роботизацията и изкуственият разсъдък навлизат извънредно бързо в международен мащаб. Не е надалеч времето, когато всички рутинни и повтарящи се физически действия ще се правят от роботи, а доста интелектуални - от изкуствения разсъдък, предизвести Карадайъ.

Но изясни, че индивидът не може да бъде изцяло преместен от машината. Затова споделяме, че би трябвало да обърнем взор към новите специалности, безапелационен бе Карадайъ.

Европейският съюз ни постанова да имаме електронно ръководство. В прилежаща Турция, която не е в Европейски Съюз, всички услуги са към този момент електронни. А ние, в дребна България, изхарчихме над 3 милиарда и половина евро, с цел да приказваме за електронно ръководство. Но какъв брой електронни услуги получаваме? Това е парадоксът, ние хитруваме във всичко, съобщи Мустафа Карадайъ.

Той подчертава върху качеството на образованието и прикани да се промени сегашният циничен модел - парите следват ученика и студента.

Важно е качеството, не количеството. Трябва да приготвяме младежа за пазара на труда, за реализацията в живота, уточни ръководителят на Движение за права и свободи.

Образование и бизнес би трябвало да бъдат в един общ пакет, с цел да има реализация на младежа, с цел да има качествено обучение, уточни още Мустафа Карадайъ.

Той даде за образец така наречен IT номади - IT експерти, които изкарват доста пари без значение къде се намират. Те избират региони като нашите – чист въздух, чисти храни, здравословен метод на живот, сподели Карадайъ.

Оценката за роботизацията и изкуствения разсъдък е, че сега те се развиват два пъти по бързо от интернет. Ако за 20 години сме станали подвластни от интернет, това значи, че след 10-15 години ще бъдем подвластни от роботи и изкуствен интелект. Вие ще живеете в тази среда, няма значение, че България се развива по-бавно, уточни още Мустафа Карадайъ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР